Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Τρεις Ιεράρχες: Οι παιδαγωγοί της Αλήθειας Του Ε.Π.

 

Τρεις Ιεράρχες: Οι παιδαγωγοί της Αλήθειας

Του Ε.Π.

Έχουμε σπουδαία γιορτή! 30 Ιανουαρίου! Γιορτάζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι παιδαγωγοί κάθε βαθμίδας. Μαζί τους σε αυτήν τη χαρά γιορτάζουν και τα παιδιά ασχέτως ηλικίας! Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια την ημέρα αυτή όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ντυμένους όμορφα και με ένα λαμπερό χαμόγελο να λένε «Χρόνια μας πολλά! Οι Άγιοι να μας φυλάνε και να μας καθοδηγούν!». Όλα ξεκινούσαν από την πρωινή προσευχή στο σχολείο μαζί με λίγα λόγια από τον διευθυντή για τους τρεις Ιεράρχες. Στη συνέχεια ακολουθούσε ο εκκλησιασμός ο οποίος πραγματοποιούνταν τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες στην ενορία του σχολείου. Ύστερα από τον εκκλησιασμό ακολουθούσε κέρασμα και φυσικά όποιοι καθηγητές το επιθυμούσαν, μιλούσαν για το έργο των Αγίων και τον γνωστικό και θεολογικό θησαυρό που άφησαν. Μάλιστα, επειδή ήταν μεγάλη γιορτή, οι εκπαιδευτικοί ήταν πιο χαλαροί και στα μάτια μας έμοιαζαν με παιδιά που ήθελαν και αυτοί να χαλαρώσουν και να γιορτάσουν μαζί μας. Κάπως έτσι τελείωνε η ημέρα και γυρίζαμε στα σπίτια μας.

Φέτος, δυστυχώς, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και, εννοείται, πρωτόγνωρα. Τα παιδιά δε θα δουν αυτό το χαμόγελο των εκπαιδευτικών και δε θα γιορτάσουν έτσι όπως πρέπει την ημέρα αυτή. Αυτό θα συμβεί γιατί δε θα έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να πάνε στην εκκλησία. Βλέπετε, η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει ορισμένα από τα παιδιά να πάνε στην εκκλησία σαν αντιπροσωπεία του σχολείου. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι θα φωτιστούν τα παιδιά που δε θα πάνε στην εκκλησία! Έχει σημασία να αναφέρω πως βασική προϋπόθεση για να πάει το παιδί της αντιπροσωπείας στον Οίκο του Θεού και να εκκλησιαστεί, είναι η τήρηση των μέτρων του Covid-19 (μάσκες, αποστάσεις κτλ). Μήπως είναι προτιμότερο οι εκπαιδευτικοί να επιλέξουν να μην πάνε τα παιδιά στην εκκλησία προκειμένου να μην υπακούσουν στα αντίχριστα μέτρα, να μη μεταλαμπαδεύσουν αντίχριστες αξίες και να μην οδηγήσουν αυτές τις αθώες ψυχούλες στη βλασφημία του Παναγίου Πνεύματος; Είναι κρίμα να μην μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να γιορτάσουν τους Αγίους προστάτες τους όπως τους αρμόζει! Με αυτά τα βλάσφημα μέτρα, οι Άγιοι πόσο ακόμα θα βοηθούνε να πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί το δύσκολο έργο τους; Χωρίς τη Χάρη του Κυρίου και τις πρεσβείες των Αγίων Οικουμενικών Διδασκάλων πώς θα πετύχουν σαν παιδαγωγοί; Αντί να στηρίξουμε την παιδεία με Αρχές και Αξίες Ορθές, προσπαθούμε να τη μολύνουμε με κάθε μέσο.

Νιώθω την υποχρέωση να αναφέρω λίγα στοιχεία τα οποία σηματοδοτούν τη σπουδαία ζωή των Τριών Ιεραρχών. Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως και οι τρεις είχαν μεγάλη αγάπη για τα γράμματα και έτσι σπούδασαν σε αρκετές διαφορετικές σχολές ο καθένας. Η αγάπη τους βέβαια για τα γράμματα ήταν μηδαμινή, αν τη συγκρίνουμε με την αγάπη που διέθεταν για το πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού! Οι αρετές αυτές σε συνδυασμό με την πίστη τους στον Χριστό, τους έκαναν ξακουστούς σε ολόκληρη την οικουμένη. Αδιάψευστη πραγματικότητα αποτελεί η τεράστια παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι τρεις γίγαντες της Ορθόδοξης Πίστης τόσο στον νηπτικό και θεολογικό τομέα όσο και στον αντιαιρετικό αγώνα, διότι έδωσαν μάχη ενάντια στον Αρειανισμό και στις άλλες αιρέσεις της εποχής τους! Συνεπώς, οι τρεις Ιεράρχες θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και στις δύσκολες καταστάσεις του επαγγέλματος αυτοί θα βοηθούν τον καθένα ξεχωριστά με τη Χάρη τους. Να έχουμε τις πρεσβείες τους και την πολύτιμη βοήθειά τους!

https://katanixi.gr/orthodoxia/treis-ierarches-oi-paidagogoi-tis-alitheias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου