Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Τέλος στην μέθη των οικουμενιστών, που γυμνή τη κεφαλή κηρύττουν καινές και παλαιές αιρέσεις, και αρχή για εμάς τους λιγιστούς πιστούς ας γίνουν τα παρακάτω λόγια του Ι. Ρωμανίδη που μας φανερώνουν μία πτυχή της γυμνότητας του Αδάμ και βγάζουν έτσι από πάνω μας τον φόβο της"δήθεν κατακρίσεως"!

ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΓΥΜΝΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΗΣ


ΜΕΡΟΣ Α’
ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΑΜ

«τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπό τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἤ στενοχωρία ἤ  διωγμός ἤ λιμός ἤ γυμνότης…;» (Ρωμ. η' 35).
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Την Ε´ Εβδομάδα των Νηστειών η Ορθόδοξη  Εκκλησία μας προσφέρει στον απλό πιστό μεταξὺ των άλλων μία εξαιρετική πνευματική ευκαιρία' την Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος.
Ο Μέγας Κανὼν είναι ποίημα του αγίου Ανδρέα Κρήτης και είναι διδακτικότατος, σχολείο μετανοίας και κατανύξεως, αυτοκριτικής και αυτομεμψίας και μνήμης θανάτου. Συγχρόνως είναι και ένα εκλεκτὸ υπόμνημα της Αγίας Γραφής αφού αναφέρεται σε πολλά γεγονότα, πρόσωπα και διδάγματα της Παλαιάς κυρίως αλλὰ και της Καινής Διαθήκης, και τα ερμηνεύει εφαρμόζοντάς τα στην προσωπική πνευματική μας ζωή.
Σ᾿ ένα τροπάριο απὸ τη γ´ ωδή ο άγιος Αντρέας γράφει: «Τον Χὰμ εκείνον, ψυχή, τον πατραλοίαν μιμησαμένη, την αισχύνην ουκ εκάλυψας του πλησίον, οπισθοφανώς ανακάμψασα», δηλαδή, «Ψυχή μου, μιμήθηκες εκείνον τον Χάμ, που φέρθηκε με ασέβεια στον πατέρα του». Ο υμνωδός που απευθύνεται στον εαυτό του συνεχίζει και λέει: «Και πως τον μιμήθηκες; «Δεν σκέπασες την ντροπή», την ασχήμια, το αμάρτημα, «του πλησίον σου», του οποιουδήποτε συνανθρώπου σου, «πλησιάζοντάς τον “οπισθοφανώς”», στραμμένος προς τα πίσω, ώστε να μην τον βλέπεις….
Αγαπητοί αδελφοί δεν είναι τυχαίο τίποτε μέσα στην Αγία Γραφή! Δείτε ότι πριν την γυμνότητα η μέθη! Ας θυμηθούμε όμως ποιο ήταν το αμάρτημα του Χαμ, πριν αναφερθούμε στο φαινόμενο της ''πνευματικής'' μέθης!
<<Τὸ σχετικὸ περιστατικὸ περιγράφεται στὸ ἔνατο (θ΄) κεφάλαιο τοῦ ἱεροῦ Βιβλίου τῆς Γενέσεως: Μετὰ τὸν κατακλυσμὸ ὁ Νῶε ἄρχισε νὰ καλλιεργεῖ τὴ γῆ. Φύτευσε ἀμπέλι καὶ ἔκανε κρασί. Τὸ δοκίμασε, τοῦ ἄρεσε, καὶ ἤπιε πολύ, χωρὶς νὰ γνωρίζει τὶς συνέπειες ἀπὸ τὴν ὑπερβολικὴ κατανάλωσή του. Μέθυσε ὁ δίκαιος, ἔβγαλε τὰ ροῦχα του μέσα στὸ σπίτι του καὶ ἀποκοιμήθηκε γυμνός. Ὁ Χάμ, ὁ νεότερος ἀπὸ τοὺς τρεῖς γιούς του, ὅταν εἶδε τὸν πατέρα του γυμνό, ἔτρεξε καὶ γνωστοποίησε τὸ γεγονὸς στὰ δύο ἀδέλφια του, τὸν Σὴμ καὶ τὸν Ἰάφεθ, μὲ διάθεση χλευαστική, κοροϊδευτική>>  (Περιοδικό “Ο Σωτήρ” τεύχος Απριλίου 2016).

Αδελφοί, πράγματι  μια τέτοια  συμπεριφορά δείχνει έλλειψη σεβασμού και αγάπης, δείχνει  έλλειψη αυτογνωσίας μιας και  «πολλὰ πταίομεν ἅπαντες» (Ἰακ. γ´ 2). Έχουμε πράγματι  κι εμείς πολλὲς αμαρτίες· και δεν είναι καθόλου απίθανο να πάθουμε τα ίδια και χειρότερα απὸ αυτὰ που κοροϊδεύουμε. Όμως στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε μία στροφή του λόγου μας! Αλήθεια δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Χάμ  ποὺ φέρθηκε «μὲ ἀσέβεια στὸν πατέρα του»,  όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι' κάθε αιρετική διδασκαλία  είναι μια λανθασμένη αντίληψη για τον Θεό και Πατέρα μας! Είναι μία ύβρις προς την αγία διδασκαλία των αγίων Πατέρων μας και κυρίως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που μας τα φανέρωσε όλα, που γυμνός ήρθε στον κόσμο ως απαλό βρέφος, και γυμνός πάλι επί του Τιμίου Σταυρού έπαθε υπέρ ημών των αμαρτωλών, για να σκεπάσει φυσικά την αμαρτία του καθενός μας, του Αδάμ αλλά και όλου μαζί του κόσμου (που έζησε, ζει και πρόκειτε να γεννηθεί)!!! Αλήθεια για τους αγίους Πατέρες μας νοιάζεται κανείς σήμερα; Ο Φίλιππος είχε μπροστά του την εικόνα του αοράτου Πατρός και με αγωνία του λέει:  «Κύριε, δείξε μας τον Πατέρα και μας αρκεί»… ξεσκέπασέ  εμάς, ξεγύμνωσέ μας να φανεί η δική μας αμαρτία, ώστε να καθαρισθεί το μάτι της ψυχής για να μπορέσουμε έπειτα να δούμε με το μάτι της πίστης τον Πατέρα μας, τον Δημιουργό μας...  Μέσα στην αναζήτησή του αυτή, της θέας του Θεού, ακούει τον Ιησού να του απαντά: «Τόσο χρόνο είμαι μαζί σας και δε με έχεις γνωρίσει, Φίλιππε; Όποιος έχει δει εμένα έχει δει τον Πατέρα. Πώς εσύ λες: “Δείξε μας τον Πατέρα”;'' (Ιωάν. 14, 8-9)
Αδελφοί πόσο ποιο γυμνός θα μπορούσε, ο ίδιος ο Θεός, να φανερωθεί στην ζωή μας και εμπρός στα μάτια μας! Εμπρός λοιπόν να κάνουμε το σωστό και άκιον και πρέπον...

 Ναι, «Τὸ σωστὸ εἶναι νὰ ἔχουμε σεβασμό, ἀγάπη, κατανόηση καὶ συμπάθεια πρὸς τοὺς ἀδελφούς μας. Ἄνθρωποι ἀδύναμοι εἶναι καὶ ἐκεῖνοι, ὅπως καὶ ἐμεῖς», αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι σωστό στα θέματα της πίστεως να τηρούμε  σιγή ιχθύος και να  φασκιώνουμε την  δογματική συνείδηση των αδελφών και πατέρων μας! Τέλος λοιπόν, στην μέθη των οικουμενιστών! που γυμνή τη κεφαλή κηρύττουν καινές και παλαιές αιρέσεις (που ήδη έχουν καταδικαστεί από Οικουμενικές Συνόδους!). Αλλά και αρχή για εμάς τους λιγιστούς πιστούς!  ας γίνουν τα παρακάτω λόγια του Ι. Ρωμανίδη που μας φανερώνουν μία πτυχή της γυμνότητας του Αδάμ και βγάζουν έτσι από πάνω μας τον φόβο της"δήθεν κατακρίσεως"!!!! Λέγει ο αείμνηστος πατήρ:  «Οι Πατέρες λένε ότι κατά την πτώση του ανθρώπου εσκοτίσθηκε ο νους του ανθρώπου. Εσκοτίσθη ο νους του Αδάμ. Δεν ασχολούνται οι Πατέρες με τον Αδάμ ως Αδάμ, άλλα με τον νουν του Αδάμ, ο οποίος Αδάμ αρρώστησε, επειδή εσκοτίσθηκε ο νους του. Οι Πατέρες μιλάνε για ασύνετον νουν. Παντού στην Πατερική γραμματεία το θέμα της πτώσεως είναι ο σκοτασμός του νοός του ανθρώπου»
Αγαπητοί,  ας ακούσουμε τώρα και τον  Άγιο Νείλος που μας λέγει ότι, «η προσευχή είναι το ανέβασμα του νου στον Θεό» και ας φροντίσουμε το συντομότερο να βγούμε δι’ αυτής, από το μεθύσι της ηδονής, της φιλοδοξίας αλλά και της απιστίας μας πριν έρθει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και μας βρει εντελώς απογυμνωμένους από τα ''φύλλα'' των Ιερών Κανόνων!  Θα πρέπει να αηδιάζουμε από την ξεδιαντροπιά των μεταπατερικών μας πατέρων που περπατούν ολόγυμνοι δίχως να τους στολίζει η κατεξοχήν αρετή της ανδρείας και Ομολογίας!
Ουαί τοις δειλοίς!  «Αλλοίμονο εις τας δειλάς καρδίας,και εις τας παραλελυμένας εκ του φόβου χείρας,και εις τον διπλοπρόσωπον και αμφιρρέποντα..» (Σειρ.2)

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

«Ούτε οι προσευχές, ούτε οι ελεημοσύνες, ούτε οι Λειτουργίες, ούτε άλλη αρετή είναι αποδεκτή από τον Θεό αν ο άνθρωπος έχει λανθασμένες αντιλήψεις για τον Θεό» [ Αγ.Ιωάννου Δαμασκηνού, Ιερά παράλληλα].
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΤΟ: «Ψυχή μου, μιμήθηκες εκείνον τον Χάμ, που φέρθηκε με ασέβεια στον πατέρα του»,  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΝ: «Κύριε, δείξε μας τον Πατέρα και μας αρκεί». Του απαντά ο Ιησούς: «Τόσο χρόνο είμαι μαζί σας και δε με έχεις γνωρίσει, Φίλιππε; Όποιος έχει δει εμένα έχει δει τον Πατέρα. Πώς εσύ λες: “Δείξε μας τον Πατέρα”;» (Ιωάν. 14, 8-9)…

Αδελφοί, πάλι και πάλι λέμε ότι μπορεί ως απλός λαός του θεού να είμαστε θεολογικά αγράμματοι, γυμνοί από πτυχία και μεταπτυχία, αλλά η «γυμνότης» αυτή δεν πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε μειονεκτικά απέναντι στους νομολόγους του καιρού μας! Τίποτα δεν μπορεί να μας ξεγυμνώσει από την δόξα του Θεού! Ο απόστολος των εθνών πεπεισμένος γι΄αυτό γράφει στην προς Ρωμαίους επιστολή του:


«τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπό τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ;
θλῖψις ἤ στενοχωρία ἤ  διωγμός ἤ λιμός
ἤ γυμνότης ἤ κίνδυνος ἤ μάχαιρα;
καθώς γέγραπται ὅτι
ἕνεκά σου θανατούμεθα ὅλην τήν ἡμέραν·
ἐλογίσθημεν ὡς πρόβατα σφαγῆς.
ἀλλ᾿ ἐν τούτοις πᾶσιν ὑπερνικῶμεν
διά τοῦ ἀγαπήσαντος ἡμᾶς.
πέπεισμαι γάρ ὅτι οὔτε θάνατος οὔτε ζωή
οὔτε ἄγγελοι οὔτε ἀρχαί οὔτε δυνάμεις
οὔτε ἐνεστῶτα οὔτε μέλλοντα
οὔτε ὕψωμα οὔτε βάθος οὔτε τις κτίσις ἑτέρα
δυνήσεται ἡμᾶς χωρίσαι ἀπό τῆς ἀγάπης
τοῦ Θεοῦ τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ
Κυρίῳ ἡμῶν». (Ρωμ. η' 35-39).

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 12 ΝΟΕΒΡΙΟΥ 2016 (+ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου